1
1

Köpa eller sälja båt?

Vi hjälper dig att välja rätt ny båt och sälja din begagnade båt.

Din guide vid köp av båt

Funderar du på att köpa en ny eller begagnad båt? Vare sig det är en motorbåt eller segelbåt du söker så guidar vi dig gärna i valet av båt och utrustning. Kanske fastnar du för någon av båtarna vi har till salu, eller så hjälper vi dig att hitta en båt till salu ute i världen. Funderar du på att beställa en ny båt så kan vi ge råd kring utrustning och vad man bör tänka på. Tillsammans kan vi åka och titta på olika båtar på båtmässor, hos handlare eller på tillverkningsvarvet. Låt oss diskutera vad som är viktigt för dig och din familj i sökande av båt så skall vi göra vårt yttersta för att finna båten för er och göra köpprocessen till en minnesvärd upplevelse.

Din mäklare vid båtförmedling

Skall du sälja din nuvarande båt? Vi har specialiserat oss på försäljning av iordninggjorda båtar i bra skick. Det kan vara en båt av varumärket Nord West, Nimbus, Princess, Fairline, Storbro, Aquador, Sunseeker, Azimut, Sessan eller kanske en Hallberg Rassy, Najad, Malö, Swan, Oyster, Jeanneau, Beneteau eller Bavaria. Efter ett helt liv i marinbranschen har vi många kontakter och vi använder oss av internationella försäljningskanaler. Tillsammans diskuterar vi förutsättningarna och sedan ombesörjer vi rekonditionering och tar fram ett professionellt försäljningsmaterial för att därefter påbörja försäljningsprocessen.

Marknadsundersökning

Både vid köp och försäljning av båt så är det viktigt att genomföra en internationell marknadsundersökning för att bilda sig en uppfattning om prisbilden på olika marknader. Vi håller en god uppsikt på hur prisnivåerna förändras över tiden och tar fram aktuella underlag avseende båtmodellen för att kunna ge en rekommendation till köpare och säljare.

Fotografering och video

Vid ett förmedlingsuppdrag tar vi fram ett professionellt försäljningsmaterial med utrustningslista, fotografier och video som vi använder för att underlätta beslutet om köp av båt. Det kan avse en båt du vill att vi skall hjälpa dig att sälja eller en båt som du är intresserad av att köpa och därmed önskar råd och rekommendationer.

Rekonditionering och service

Köper du en begagnad båt vill du säkert att den skall vara fräsch och riktigt servad för en trygg och problemfri båtsäsong. Om nuvarande båten skall säljas bör den också rekonditioneras innan annonsering och visning för att tilltala spekulanterna. Vi hjälper gärna till att ombesörja att båten görs helt i ordning! Läs mer om tjänsterna vi erbjuder via samarbetspartners.

Besiktning

Inledningsvis gör vi själva en inspektion av båten. Innan slutlig leverans rekommenderar vi besiktning utförd av en auktoriserad besiktningsman. Normalt sett börjar besiktningen först på land och därefter i sjön. När det skriftliga protokollet är klart efter några dagar så går vi tillsammans igenom det med köpare och säljare så att båda parter är medvetna om båtens kondition, fel och brister och man enas om eventuella åtgärder.

Finansiering

Vi kan erbjuda finansiering av båtköp till kunder med svenskt personnummer. Båten används som säkerhet för lånet och du kan låna upp till 80% av båtens pris. Resterande 20% betalar du kontant eller i form av inbyte. Låneperioden kan vara upp till 15-20 år och du kan när som helst lösa krediten utan extra avgifter.

Dokumentation

Vid försäljning av båt upprättar vi köpekontrakt och överlåtelsehandlingar. Vid köp av båt ger vi dig råd beträffande vilka handlingar som bör upprättas och överlämnas till dig som ny ägare av båten. Exempelvis handlar det ofta om byggcertifikat, ägaröverlåtelser (ofta i flera led), försäkran om överensstämmelse avseende CE-märkning (vid införsel i EU eller om båten är tillverkad 1998 eller senare), skeppsregistering mm.

Teknisk genomgång och utbildning

I god tid innan levereras sjösätts båten och vi utför en grundlig funktionskontroll och testkörning för att försäkra oss om att allting ombord fungerar. Därefter är det dags för teknisk genomgång och utbildning tillsammans med båtens nya ägare. Vi rekommenderar att hela familjen är med vid överlämningen där vi tillsammans har en noggrann test av båt och utrustning. Efter utbildning, träning och en tillfredsställande provkörning, kan ni flytta ombord och stanna som gäst i marinan den första natten. Det brukar bli ett antal frågor som vi gå igenom nästa dag.

 

Försäkring

Det finns många försäkringsbolag som erbjuder båtförsäkring. Vilken försäkring man skall välja beror på faktorer som exempelvis båtens ålder och vilka farvatten man skall segla mm. Villkoren är ofta svåra att jämföra, men tillsammans går vi igenom vad som är viktigt att tänka på och belyser skillnaderna för att du som båtägare skall ta rätt beslut. De allra flesta har säkert svårt att föreställa sig att motorförsäkring inte ingår i den vanligast föreslagna försäkringen!? Vi samarbetar med försäkringsbolagen Atlantica, som är aktiva i Skandinavien, och Pantaenius, som erbjuder försäkring över hela världen.

Transport

Ofta befinner sig köpare och säljare inte i samma område och båten behöver transporteras. Ibland kan det handla om att ta båten från ett land eller kust till ett annan. Vi har goda förbindelser med transportörer som kan frakta båten på trailer eller skeppare som kan segla båten om man föredrar sjövägen. Vi rekommenderar dock att man innan hemtransporten tar tillvara på överlämningsproceduren som förutom träning och bekantskap med den nya båten även ger tillfälle att själv testa att all utrustning fungerar. Vi vill ge en stabil grund till en njutbar tillvaro på din nya båt!

Vi hjälper dig gärna om du berättar mer om båten! Köpa båt Sälja båt